Az Egyesült Államokban körülbelül 3 felnőttből 1 magas vérnyomással vagy magas vérnyomással rendelkezik, de sokan nem veszik észre. A magas vérnyomásnak általában nincsenek figyelmeztető jelei, mégis életveszélyes állapotokhoz vezethet, mint például szívroham vagy stroke.

A jó hír az, hogy gyakran megakadályozhatja vagy kezelheti a magas vérnyomást. A korai diagnózis és az egyszerű, egészséges változások megakadályozhatják, hogy a magas vérnyomás súlyosan károsítsa az egészségét.

Mi a vérnyomás?

A vérnyomás az az erő, amelyet a vér az artériák falához nyom. Minden alkalommal, amikor a szíved ver, vért pumpál az artériákba. A vérnyomása a legmagasabb, amikor a szíve ver, pumpálja a vért. Ezt szisztolés nyomásnak nevezik. Amikor a szíved nyugalomban van, a verések között a vérnyomása csökken. Ezt diasztolés nyomásnak nevezik.

A vérnyomása ezt a két számot használja. Általában a szisztolés szám a diasztolés szám előtt vagy felett van. Honnan tudom, hogy magas-e a vérnyomásom? A magas vérnyomásnak általában nincs tünete. Tehát az egyetlen módja annak, hogy megtudja, van-e magas vérnyomása, rendszeres vérnyomás-ellenőrzés az egészségügyi szolgáltatótól. A Szolgáltató mérőeszközt, sztetoszkópot vagy elektronikus érzékelőt, valamint vérnyomásmérő mandzsettát használ.

A legtöbb felnőtt esetében a vérnyomásmérés a négy kategória egyikében lesz:

A normál vérnyomás azt jelenti

A szisztolés nyomás kisebb, mint 120 és
A diasztolés nyomás kevesebb, mint 80
Prehypertension eszközök

A szisztolés nyomás 120-139 vagy
A diasztolés nyomás 80-89 között van
szakasz magas vérnyomás azt jelenti

A szisztolés nyomás 140-159 vagy
A diasztolés nyomás 90-99 között van
szakasz magas vérnyomás azt jelenti

A cukorbetegségben vagy krónikus vesebetegségben szenvedőknek vérnyomásukat 130/80 alatt kell tartaniuk. Miért kell aggódnom a prehipertenzió és a magas vérnyomás miatt? A Prehypertension azt jelenti, hogy valószínűleg magas vérnyomással jár, kivéve, ha lépéseket tesz annak megelőzésére.

Ha a vérnyomás marad magas idővel, ez okozza a szív pumpálni nehezebb és a munka túlóra, esetleg vezető súlyos egészségügyi problémák, mint a szívroham, stroke, szívelégtelenség, veseelégtelenség.

Melyek a különböző típusú magas vérnyomás?

A magas vérnyomás két fő típusa létezik: elsődleges és másodlagos magas vérnyomás. A magas vérnyomás leggyakoribb típusa az elsődleges vagy lényeges magas vérnyomás. A legtöbb ember számára, aki ilyen típusú vérnyomást kap, idővel fejlődik, ahogy öregszik.

A másodlagos magas vérnyomást egy másik betegség vagy bizonyos gyógyszerek alkalmazása okozza. Általában jobb lesz, miután kezelte az okot, vagy abbahagyta az azt okozó gyógyszerek szedését.
Ki veszélyezteti a magas vérnyomást?

Bárki kialakulhat magas vérnyomás, de vannak olyan tényezők, amelyek növelhetik a kockázatot:

  • Kor-a vérnyomás általában emelkedik az életkorral
  • Faji / etnikai hovatartozás-a magas vérnyomás gyakoribb az afro-amerikai felnőtteknél
  • Súly-túlsúlyos vagy elhízott emberek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki prehypertensio vagy magas vérnyomás
  • Nem-55 éves kor előtt a férfiak nagyobb valószínűséggel alakulnak ki magas vérnyomás, mint a nők. 55 éves kor után a nők nagyobb valószínűséggel alakulnak ki, mint a férfiak.
  • Életmód – bizonyos életmódbeli szokások növelhetik a magas vérnyomás kockázatát, például túl sok nátriumot vagy nem elegendő káliumot fogyasztanak, nem gyakorolnak testmozgást, túl sok alkoholt fogyasztanak, és dohányoznak.
  • Családi anamnézis – a magas vérnyomás családi anamnézise növeli a prehipertenzió vagy a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát

Hogyan lehet megakadályozni a magas vérnyomást?

Segíthet megelőzni a magas vérnyomást azáltal, hogy az egészséges életmód. Ez azt jelenti Egészséges táplálkozás. A vérnyomás kezeléséhez korlátozni kell az elfogyasztott nátrium (só) mennyiségét, és növelni kell a kálium mennyiségét az étrendben. Az is fontos, hogy enni élelmiszerek, amelyek alacsonyabb a zsír, valamint rengeteg gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabonák. A DASH diéta egy olyan étkezési terv példája, amely segíthet csökkenteni a vérnyomást.

Rendszeres testmozgás. A testmozgás segíthet fenntartani az egészséges testsúlyt és csökkenteni a vérnyomást. Meg kell próbálnia, hogy mérsékelt intenzitású aerob testmozgás legalább 2 és fél óra hetente, vagy erőteljes intenzitású aerob testmozgás 1 óra 15 perc hetente. Az aerob testmozgás, mint például a gyors séta, minden olyan gyakorlat, amelyben a szíved erősebben ver, és a szokásosnál több oxigént használ.

Egészséges súlyban lenni. A túlsúly vagy az elhízás növeli a magas vérnyomás kockázatát. Az egészséges testsúly fenntartása segíthet a magas vérnyomás szabályozásában, és csökkentheti az egyéb egészségügyi problémák kockázatát.

Az alkohol korlátozása. Túl sok alkohol fogyasztása növelheti a vérnyomást. Azt is hozzáteszi, extra kalóriát, ami okozhat súlygyarapodást. A férfiaknak naponta legfeljebb két italt kell fogyasztaniuk, a nőknek pedig csak egyet.

Nem dohányzom. A dohányzás növeli a vérnyomást, és nagyobb a szívroham és a stroke kockázata. Ha nem dohányzik, ne indítsa el. Ha dohányzik, beszéljen az egészségügyi szolgáltatóval, hogy segítsen megtalálni a legjobb módja annak, hogy kilépjen.

A stressz kezelése. Tanulás, hogyan kell pihenni, és a stressz kezelése javíthatja az érzelmi és fizikai egészség, valamint csökkenti a magas vérnyomást. Stresszkezelési technikák közé tartozik a testmozgás, zenehallgatás, összpontosítva valami nyugodt vagy békés, meditál. Ha már magas vérnyomása van, fontos megakadályozni, hogy rosszabbodjon vagy komplikációkat okozzon. Rendszeres orvosi ellátást kell kapnia, és be kell tartania az előírt kezelési tervet. A terv tartalmazza az egészséges életmód szokás ajánlások, esetleg gyógyszerek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *